۲۴ خرداد ۱۳۹۳، ۹:۳۳

مهر گزارش می دهد/

سفری کوتاه به دنیای ناشنوایان با "و خدا مثل همیشه بود"/ گلایه کارگردان جوان اراکی از کمبود امکانات تولید فیلم در استان

سفری کوتاه به دنیای ناشنوایان با "و خدا مثل همیشه بود"/ گلایه کارگردان جوان اراکی از کمبود امکانات تولید فیلم در استان

اراک – خبرگزاری مهر: فیلم هنر هفتم است، قدرت جادویی دوربین تصویری را برایت رقم می زند که مسحور شوی، در این میان فیلم مستند نیز به دلیل نگاه به دنیای واقعیت قدرت تکان دهنده تری دارد. " و خدا مثل همیشه بود"، مستندی است از نویسنده و کارگردان جوان اراکی که با حضور تعدادی از ناشنوایان اراک و با تعریفشان از مفاهیمی غیردیداری چون خدا آغاز می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، در هفته فیلم و عکس انجمن سینمای جوانان اراک فیلمی مستندی به نمایش درآمد که با استقبال و واکنش مثبت مخاطبان روبرو شد، این فیلم ساخته هنرمند جوان اراکی الهام معروفی است، فیلم به درک مفاهیم انتزاعی در زندگی افراد ناشنوا می پردازد.

فیلم " و خدا مثل همیشه بود"، داستان مستندی است از مشکلِ آموزش درک خدا و خداشناسی به کودکانی که مادرزاد یا در اثر بیماری و سهل انگاری والدین خود دچار ناشنوایی شده اند. فیلمی که با حضور تعدادی از ناشنوایان اراک و با تعریفشان از مفاهیمی چون خدا آغاز می شود. دختران و پسرانی که شاید نگاهشان به زندگی با ما متفاوت است.

در سال 91  با این سوژه برخورد کردم

نویسنده و کارگردان این فیلم در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در سال 91 مشغول تحقیق برای نوشتن فیلمنامه یکی از دوستانم بودم که با این سوژه برخورد کردم.

الهام معروفی افزود: یک روز در جریان تحقیقاتم با معلم بچه های ناشنوا روبرو شدم و او در میان صحبت هایش جمله ای گفت که مدت ها در ذهنم چالش ایجاد کرد.

وی ادامه داد: این معلم گفت:" کودکان و افراد ناشنوا با مفاهیم انتزاعی مشکل دارند و واژه های انتزاعی و متافیزیکی به دلیل دیده نشدن به راحتی قابل آموزش به آنها نیست.

معروفی با بیان اینکه تا قبل از این در حیطه فلیم داستانی کار کرده بودم ، اظهار کرد: به دلیل اینکه تجربه مستندسازی نداشتم خیلی خوشحال شدم که چنین سوژه ای پیدا کردم و خیلی زود تصمیم به فیلمبرداری گرفتم و طی همان روزها به کلاس درس ناشنوایان رفتم و دو روز تصویربرداری کردم.

وی گفت: همین تعجیل و تحقیق کم باعث شد که نتیجه کار برایم رضایت بخش نباشد و تصمیم گرفتم که دوباره درباره موضوع تحقیق کنم، پروسه تحقیق بر روی سوژه فیلم یک سال طول کشید.

این فیلمساز جوان اراکی گفت: رفت و آمد به انجمن ناشنوایان شهر، ورود به زندگی این بچه ها و آشنایی با دغدغه هایشان باعث شد تا طرح فیلم را دوباره بنویسم و سپس با شش روز فیلمبرداری کار را به پایان برسانم.

تدوین فیلم از اردیبهشت سال گذشته

وی گفت: تدوین فیلم را نیز از اردیبهشت سال گذشته شروع کردم و نزدیک به دو ماه طول کشید.

معروفی در خصوص تجربه اش از آشنایی با ناشنوایان گفت: تا قبل از نزدیک شدن به ناشنوایان فکر می کردم که آن ها وضعیت مطلوب تری نسبت به دیگر معلولان خصوصا نابینایان دارند، زیرا هم می بینند و هم اعضای بدنشان سالم است؛ اما وقتی وارد زندگی و دنیاشان شدم، فهمیدم که بسیار آدم های تنهایی هستند حتی در خانه و در میان خانواده شان.

وی علت این تنهایی را در نشنیدن آنها عنوان و افزود: ناشنوایان در درک کلماتی چون خدا، بهشت، جهنم، قضا، قدر به این دلیل که دیداری نیستند، ناتوان هستند.

معروفی در خصوص واکنش تماشاگران نسبت به فیلم اظهار کرد: خیلی از کسانی که فیلم را دیدند، آن را دوست داشتند و از همیشه بیشتر برایم واکنش خود بچه های ناشنوا حاضر در فیلم که بعنوان مهمان ویژه در اکران فیلم حضور داشتند جالب بود.

وی در ادامه با ابراز خوشحالی از برگزاری مجدد هفته فیلم و عکس افزود: قطعا وقتی در فضای غیر رقابتی فیلم پخش می شود بیشتر می توانی با مخاطب روبرو شوی و از نقد و نظراتش بهره ببری.

امکانات تولید فیلم در انجمن سینمای جوان پایین است

معروفی با بیان اینکه وضعیت فیلمسازی اراک هم اکنون دارای مشکلاتی است، ابراز کرد: کار آموزش فیلمسازی به طور مستمر در اراک توسط واحدهایی چون انجمن سینمای جوان و حوزه هنری برگزار می شود؛ اما نبود کارگاه های آموزشی با حضور اساتید برجسته کشوری ضعفی بوده که کمتر به آن پرداخته شده است.

این نویسنده و کارگردان فیلم اراکی ادامه داد: متاسفانه امکانات تولید فیلم در انجمن سینمای جوان پایین است، بعنوان مثال برای حضور در جشنواره های ملی و بین المللی تاکید بر فیلمبرداری با دوربین اچ دی است که انجمن اراک فاقد آن است.

معروفی افزود: نداشتن یک رکوردر صدا، یک باکس تدوین مسائلی است که حتی اگر ایده و فیلم نامه هم خوب باشد در مرحله اجرا بر فیلم تاثیر منفی می گذارد و تولید نهایی فیلم را پایین آورده و قابلیت رقابت را از آن می گیرد.

وی خواستار حمایت بیشتر ارگان ها از فیلمسازان شد و تاکید کرد: ارشاد و ارگان هایی چون استانداری، شهرداری، شورای شهر و اداره ورزش که بودجه فرهنگی دارند می توانند حتی برای خرید دوربین به ما کمک کنند.

معروفی مشکل کنونی حوزه فیلمسازان اراک را در بخش پیش تولید عنوان و اظهار کرد: در کنار تمام عوامل بیرونی چون کمبود امکانات بی توجهی، به بخش پیش تولید از زمان نوشتن فیلم نامه تا کلید خوردن فیلم در کاهش کیفیت فیلم موثر است.

وی گفت: بچه های فیلمساز سعی در نوشتن فیلم نامه قوی نمی کنند و هنوز تفاوت بین ایده، طرح و فیلم نامه را نمی دانند و با رسیدن اولین موضوع به ذهنشان دوربین بدست می گیرند بنابراین نتیجه نهایی رضایت بخش نیست.

معروفی ادامه داد: مخاطب نشدن برای فیلم های یکدیگر از دیگر مشکلات در اراک است، بهرحال مخاطب عام فیلم کوتاه کم است و این بچه ها هستند که باید بروند و فیلم همدیگر را ببینند و از طرفی فیلم های روز دنیا و ایران را ببینند تا با تغییر در ساخت و شیوه روایت آشنا شوند.

وی گفت: دیگر مسئله ای که به خلاقیت فیلمسازان فیلم کوتاه ضربه وارد کرده است، برگزاری جشنواره های موضوعی است، که قدرت خلاقیت را از فیلمساز سلب کرده است.

مخاطب عام فیلم کوتاه کم است

معروفی ادامه داد: من در سال 81 با قبولی در آزمون وارد انجمن شدم و پس از ساخت یک فلیم داستانی به مدت چندسال مشغول فیلم نامه نویسی بودم و " خدا مثل همیشه بود" دومین ساخته من در مقام کارگردان است.

وی در خصوص عوامل فیلم " و خدا مثل همیشه بود" گفت: نویسنده و کارگردان الهام معروفی، تصویربردار، محمدرضا مرادی و میلاد اسکندری، تدوین رضا مظفری و الهام معروفی بود و مدت زمان پخش فیلم 23 دقیقه است.

خانم مختاری یکی از تماشاگران فیلم گفت: من فیلمساز نیستم ولی فیلم کار بسیار خوبی، هشداردهنده و قابل تامل بود.

وی ادامه داد: وقتی بزرگواری ناشنوایان را دیدم که ابراز دوستی با خدا می کردند خجالت کشیدم و بیشتر از همه دیدن بچه های ناشنوا که از دیدن خودشان در صفحه سینما خوشحال بودند، شادم کرد.

اکبری یکی دیگر از مخاطبان فیلم گفت: فیلم، فیلم خوبی بود؛ اما بنظر می رسید با توجه به ذهنیت خوب کارگردان ایده در حد 70 درصد اجرایی شده بود.

وی گفت: البته یکی از دلایل این ضعف می تواند امکانات، ابزار و انتخاب گروه همکار در اختیار کارگردان دانست.

سالن تاریک است بر روی صفحه سفید نوجوانانی را می بینند که با دست اشاره هایی می کنند، صدایشان را نمی شنوم، در زیرنویس فیلم از عشق نوشته شده، بعدی از اینکه خدا را دوست دارد می گوید، بعدی شیطان را بد می داند و آن یکی می گوید من صدای خدا را نمی شنوم...

...

گزارش: سمیه انصاری فر

کد خبر 2310449

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha